Herken de voortekenen van een faillissement – deel 1

Voortekenen faillissement

Als ondernemer loopt u altijd het risico dat uw bedrijf failliet gaat. Natuurlijk krijgt niemand graag te maken met een faillissement. Toch gaat het helaas vaak fout. Hoe kunt u nu voorkomen dat dit u ook gebeurt? Door de voortekenen van een faillissement te herkennen en hierop te reageren. Veel faillissementen blijken namelijk dezelfde oorzaken te hebben.

Voorteken 1: de focus is verloren gegaan
Iedere ondernemer die een bedrijf start, heeft een bepaald doel voor ogen. U hebt een toekomstvisie, een duidelijk businessplan en u hebt een duidelijke focus. In de loop van de tijd komen er nieuwe kansen op uw pad en breidt u de werkzaamheden binnen het bedrijf langzaam uit. Dit alles om het bedrijf te laten groeien. Maar passen deze werkzaamheden wel binnen uw onderneming? Het blijkt dat bedrijven die met een faillissement te maken kregen vaak de focus binnen hun bedrijf kwijtgeraakt waren. Wilt u een faillissement voorkomen, zorg er dan voor dat alle bedrijfsactiviteiten passen bij de corebusiness en binnen uw businessmodel

Voorteken 2: te rooskleurige begroting
Ieder jaar stelt u natuurlijk een begroting voor uw bedrijf op om te bekijken hoe u alles moet financieren en hoe de toekomst er uit ziet. Om een faillissement te voorkomen is het belangrijk ervoor te waken dat u de begroting niet te rooskleurig maakt en dat u tijdig ingrijpt als zaken tegen blijken te vallen. Aan beloftes van klanten hebt u niets, dit betekent nog niet dat u concreet geld in het laatje krijgt. Wees altijd realistisch over de opbrengsten en houd er rekening mee dat deze tegen kunnen vallen. Zo stelt u een realistische begroting op. Merkt u dat uw opbrengsten tegenvallen? Stel dan meteen uw begroting bij en onderneem actie door nieuwe klanten binnen te halen en te bezuinigen op uw uitgaven.

In ons volgende blog leest u meer over de voortekenen van een naderend faillissement en hoe u een faillissement kunt voorkomen.

Ruth Drewel

Ter verbetering van onze dienstverlening wordt op deze website van Wimax administratiekantoor gebruik gemaakt van cookies.