Succesvolle freelancers geven succesvolle workshops- deel 2

workshop today

In onderstaand bericht geven we u richtlijnen en tips voor het geven van een goede workshop. Desalniettemin is het belangrijk te weten dat u tijdens de workshop geen toneelstukje op hoeft te voeren. Het is van groot belang dat u zichzelf blijft. Op die manier voelen ook de cursisten zich het meeste op het gemak.

Kop, romp en staart

In het vorige bericht hebben we genoemd dat een goede starter een grap of een interessante opmerking kan zijn. Als de kop er eenmaal af is, kunt u aangeven wat het programma is voor die ochtend, middag of dag. Het publiek weet dan ongeveer wat hen te wachten staat en wat zij kunnen verwachten. Tevens kunt u hier ook al aangeven wat u van het publiek verwacht. Houd het programma echter bondig.

Boei de luisteraars

De kern, oftewel de romp van de workshop is de daadwerkelijke actie. Hier gaat u in op de inhoud. Raadzaam is om afbeeldingen of een presentatie (zoals Powerpoint of Prezi) ter begeleiding van uw verhaal te gebruiken. Maak het verhaal interessant en zorg ervoor de luisteraars te boeien. Hoe doet u dat nu precies? Handig zou kunnen zijn om leuke anekdotes te vertellen, maar ook vragen stellen aan de luisteraars helpt hierbij. Een voorbeeldvraag is: ‘hoe zou die situatie voor u uit kunnen pakken?’. Ook grapjes doen het in dit deel erg goed. Ga wel steeds na of de boodschap aankomt bij het publiek, dus lees de gezichten.

Afsluiting

Sluit de workshop op een ludieke manier af, bijvoorbeeld met een toneelstukje of ingestudeerde oefening door de deelnemers. Laat ook de deelnemers terugkoppelen op de workshop. Werk bijvoorbeeld met gele briefjes: wat hebben ze geleerd? Ook handig is om van de deelnemers een ‘tip’ en een ‘top’ te vragen. Zo kunt u zich blijven ontwikkelen!

 

Simone

Ter verbetering van onze dienstverlening wordt op deze website van Wimax administratiekantoor gebruik gemaakt van cookies.