BTW op e-publicaties gaat omlaag

BTW

Dat de lage BTW per 1 januari 2019 verhoogd wordt naar 9% is inmiddels bij iedereen wel bekend. Een aantal diensten gaan binnen afzienbare tijd echter van 21% naar 9%. Het betreft digitale boeken, kranten en tijdschriften.

De EU is dit recentelijk overeengekomen. De reden hiervan is dat de gedrukte media ook het lage BTW tarief mag gebruiken en dat het Europese Parlement dit oneerlijke concurrentie vond.

Elke lidstaat mag zelf bepalen of ze deze regel al of niet doorvoeren, maar Nederland is hier voorstander van, dus het verlaagde tarief gaat hier worden doorgevoerd.

Minister Wopke Hoekstra van Financiën gaat dan ook zo snel mogelijk het lage tarief invoeren en noemde het besluit ‘goed nieuws’. Hij gaf echter tevens aan dat de uitwerking van het besluit tijd zou kosten. Per wanneer de digitale diensten onder het lage tarief zouden gaan vallen, kon onze minister helaas nog niet aangeven.


Nieuw BTW systeem voor de EU

Bovenstaande regelgeving is overigens tijdelijk, de Europese Commissie is bezig een nieuw systeem op te stellen voor de BTW, waarbij lidstaten meer flexibiliteit krijgen om de BTW-tarieven in te stellen. In het nieuwe systeem zouden er ook meer mogelijkheden zijn per EU-land betreffende wie de BTW uiteindelijk af dient te dragen. Dit omdat landen als bijvoorbeeld Hongarije en Tsjechië kampen met veel BTW-fraude en ontduiking. In die landen kan dan de BTW-heffing bij de eindverkoper komen te liggen i.p.v. de eindgebruiker. Tsjechië is al een project begonnen op dit vlak. Jaarlijks hebben de EU-lidstaten te maken met een gezamenlijk ‘BTW-gat’ van ongeveer 150 miljard euro. Een derde daarvan wordt veroorzaakt door grensoverschrijdende fraude, de zogeheten carrouselfraude. Volgens de Europese Rekenkamer komt circa 80 procent daarvan voor rekening van georganiseerde misdaadgroepen. In Nederland is het verschil tussen de verwachte en daadwerkelijke btw-opbrengsten bijna 4 miljard euro.

Heeft uw firma te maken met buitenlandse BTW? Ga er dan niet zomaar vanuit dat u een duur accountantskantoor nodig heeft. Veel administratiekantoren hebben ook voldoende kennis op dit gebied.

Simone

Ter verbetering van onze dienstverlening wordt op deze website van Wimax administratiekantoor gebruik gemaakt van cookies.