Opdrachtgever failliet, wat nu? – deel 2

Opdrachtgever failliet

Door de economische crisis hebben veel bedrijven het zwaar en de kans is dan ook aanwezig dat u er een keer mee te maken krijgt dat een opdrachtgever failliet gaat. Waar hebt u nog recht op als uw opdrachtgever failliet is gegaan? In ons vorige blog gaven we al aan dat de kans zeer klein is dat u openstaande facturen nog uitbetaald krijgt als uw opdrachtgever failliet is. Wat voor voorzorgsmaatregelen kunt u nu treffen om te voorkomen dat u veel geld verliest?

Schade beperken
Voordat een opdrachtgever failliet gaat, zijn er al verschillende maatregelen die u kunt nemen om eventuele schade te beperken. Zo is het zeer verstandig om niet volledig achteraf te factureren bij grote klussen. Knip de factuur in delen en zorg dat ze regelmatig voldaan worden. Wordt u niet betaald? Durf dan ook een grens te trekken en te stoppen met werken. Zet eventueel een incassobureau in om uw geld te krijgen. Als u goederen levert, is het verstandig om in de voorwaarden op te nemen dat u eigenaar van de producten blijft tot de rekening betaald is. Op die manier kunt u altijd uw geleverde goederen nog terug krijgen.

Onderzoeken en verzekeren
Ook is het altijd verstandig om goed onderzoek te doen als u voor het eerst zaken gaat doen met iemand. Bij de Kamer van Koophandel kunt u navragen of een opdrachtgever failliet is of dat deze al surseance van betaling heeft aangevraagd. Ook kunt u natuurlijk altijd een kredietverzekering afsluiten of factoring overwegen.

In ons volgende blog gaan we in op wat u nog kunt doen op het moment dat uw opdrachtgever failliet is gegaan.

Ruth Drewel

Ter verbetering van onze dienstverlening wordt op deze website van Wimax administratiekantoor gebruik gemaakt van cookies.