Pensioen opbouwen als zelfstandig ondernemer – deel 1

opbouw

Bent u in dienst van een bedrijf, dan bouwt u over het algemeen automatisch pensioen op. Werkt u echter als zelfstandig ondernemer, dan zult u zelf iets moeten regelen voor de opbouw van uw pensioen. U kunt dit op twee manieren doen, vandaag leggen wij de eerste optie uit, namelijk fiscaal sparen.

Fiscaal sparen
Iedereen in Nederland heeft tijdens zijn of haar oude dag recht op een AOW-uitkering. Dit is echter maar een laag bedrag en u wilt natuurlijk wel prettig kunnen blijven leven en de dingen kunnen doen die u graag wilt doen. De overheid biedt ondernemers daarom de mogelijkheid om pensioen op te bouwen via fiscaal gunstiger regelingen. U kunt hiervoor gebruik maken van banksparen en lijfrenteverzekeringen of van de fiscale oudedagsreserve.

Banksparen en lijfrenteverzekeringen
Kiest u voor het sparen voor uw pensioen voor een lijfrenteverzekering of voor banksparen, dan stort u geld op een rekening die geblokkeerd is. Het te storten bedrag mag u tot op bepaalde hoogte aftrekken van uw inkomsten, waardoor u dus minder belasting hoeft te betalen. Het opgebouwde bedrag wordt bovendien ook niet belast in box 3. U kunt pas over dit gespaarde geld beschikken op het moment dat u met pensioen gaat.

Fiscale oudedagsreserve
U kunt echter ook de opbouw van uw pensioen via uw eigen bedrijf laten lopen, via de zogenaamde fiscale oudedagsreserve. Het geld dat u gereserveerd hebt voor uw pensioen, blijft dan in uw onderneming en krijgt een eigen plek op de balans. Voordeel van deze regeling is dat u het geld in principe nog in kunt blijven zetten voor uw onderneming, maar dit levert ook meteen het risico op dat het bedrag niet beschikbaar is als u met pensioen gaat. De Belastingdienst eist dat u na uw pensioen over uw opgebouwde fiscale oudedagsreserve kunt beschikken, dus dit is wel een regeling met valkuilen.

Simone

1 reactie tot nu toe

Pensioen opbouwen als zelfstandig ondernemer – deel 2 – Wimax Posted on 12:04 - 7 oktober 2015

[…] regelen voor de opbouw van uw pensioen. In ons vorige blog vertelden we meer over de optie van fiscaal sparen. Vandaag: bouw pensioen op door uw vermogen op te […]

Reacties zijn gesloten.

Ter verbetering van onze dienstverlening wordt op deze website van Wimax administratiekantoor gebruik gemaakt van cookies.