Aftrekposten voor zzp’ers – de meewerkaftrek

Aftrekposten ZZP'er

Iedereen moet belasting betalen, dat is een ding wat zeker is. Maar het is natuurlijk niet verstandig om meer te betalen dan nodig. Voor zzp’ers bestaan er verschillende aftrekposten. Het is zeker aan te raden om hierop te letten bij het doen van uw belastingaangifte en hiervan gebruik te maken. Wij zetten de verschillende aftrekposten in de komende blogs voor u op een rijtje, vandaag de meewerkaftrek.

Deel van ondernemersaftrek
De meewerkaftrek is een van de aftrekposten die vallen onder de ondernemersaftrek. De meewerkaftrek geldt voor die ondernemers waarvan de fiscale partner meewerkt in het bedrijf. Voldoet u aan de voorwaarden die er gesteld worden, dan kunt u profiteren van een aftrek 1,25 tot 4 procent van de winst die u in een jaar behaald hebt.

Voorwaarden
Uiteraard worden er voorwaarden gesteld aan het gebruik van de meewerkaftrek. Waar dient u aan te voldoen? Uw fiscale partner dient minimaal 525 uur in uw onderneming te hebben meegewerkt en daar minder dan 5000 euro voor te hebben ontvangen. Hoe meer uren uw partner heeft meegewerkt, hoe hoger het percentage is dat u vanwege de meewerkaftrek mag aftrekken. Andere voorwaarden zijn dat u ondernemer bent voor de inkomstenbelasting en dat u aan het urencriterium voldoet.

Hoe hoog is de meewerkaftrek?
Zoals hierboven al werd aangegeven, is de hoogte van de meewerkaftrek afhankelijk van het aantal uur dat uw partner in uw onderneming heeft gewerkt. Ligt het aantal uren tussen 525 en 875, dan is de meewerkaftrek 1,25 procent van de winst. Bij 875 tot 1225 uur is dit 2 procent, bij 1225 tot 1750 is dit 3 procent en bij meer dan 1750 uur is de meewerkaftrek 4 procent. Het is financieel dus zeker interessant om van deze aftrekpost gebruik te maken.

In ons volgende blog bespreken we een andere ondernemersaftrekpost, namelijk de stakingsaftrek.

Ruth Drewel

Ter verbetering van onze dienstverlening wordt op deze website van Wimax administratiekantoor gebruik gemaakt van cookies.