Voor alle mensen die vrezen voor hun pensioen

Natuurlijk, de zekerheid van ons pensioen staat op het spel. De pensioengerechtigde leeftijd staat op dreigt ieder jaar omhoog gesmokkeld te worden. Ten opzichte van twintig jaar geleden is er veel veranderd en dat is niet altijd positief. Toch zegt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) dat het nog niet zo beroerd is gesteld met Nederland.

OESO

Volgens de OESO is Nederland van alle geïndustrialiseerde, ontwikkelde en kapitalistische landen het land met de hoogste pensioenen. De OESO stelt dat een dikke 90 procent van het loon naar de gepensioneerden gaat. Ter vergelijking: het gemiddelde van alle OESO-landen ligt bij 54 procent.

Lichtpuntje

Er bestaan dus lichtpuntjes als het gaat om ons pensioen. Desalniettemin zeggen de cijfers van de OESO niets over de veranderende positie van het pensioen in ons land. Het blijft voorlopig een feit dat ouderen in ieder geval tot hun 67e zullen moeten werken en dat is twee jaar langer dan gebruikelijk was. Tegelijkertijd is daar iets voor te zeggen als u nagaat dat de levensverwachting ook blijft stijgen. We zullen het hoe dan ook met elkaar moeten gaan opvangen.

Volgende Generatie

Voor de generatie die tegen de voormalige pensioengerechtigde leeftijd aanzit, wordt het dus nog even spannend. Vooral als het gaat om de vraag hoe lang u nog door moet blijven werken. Voor de jongere generatie geldt dat het nog alle kanten op kan gaan met de pensioenregelingen. De sociaal-economische context en ook het politieke landschap kan er over een paar jaar alweer helemaal anders uitzien. Tot die tijd doet u er verstandig aan om de opbouw van uw pensioen in de gaten te houden. Zo bent u goed voorbereid voor uw oude dag, alhoewel wij u niet kunnen vertellen welke leeftijd u dan moet behalen.

Simone

Ter verbetering van onze dienstverlening wordt op deze website van Wimax administratiekantoor gebruik gemaakt van cookies.