Nieuwe activiteit starten binnen uw eenmanszaak

Stel, u bent zelfstandig ondernemer en hebt een eenmanszaak. U wilt nu een nieuw bedrijf starten met een nieuwe bedrijfsactiviteit. Wat moet u hiervoor regelen en hoe pakt u dit aan?

Geen tweede eenmanszaak
Sommige mensen denken dat ze hiervoor een nieuwe eenmanszaak op moet richten, maar dit is niet het geval. Sterker nog, het is niet mogelijk om als persoon twee eenmanszaken te hebben, aangezien een eenmanszaak geen rechtspersoon is. Als zelfstandig ondernemer met een eenmanszaak bent u zelf de rechtspersoon. Dit betekent ook dat het geld van uw bedrijf en privé niet gescheiden gezien worden. Hebt u twee verschillende bedrijfsactiviteiten, dan zijn ook deze vermogens met elkaar verbonden.

Kamer van Koophandel
U kunt dus geen tweede eenmanszaak oprichten, maar u kunt uiteraard wel een nieuwe bedrijfsactiviteit starten. Dit kunt u doen onder dezelfde naam, maar velen kiezen ervoor om dit onder een andere bedrijfsnaam te doen. Wat u ook kiest, geef in ieder geval altijd aan de Kamer van Koophandel door dat u een nieuwe bedrijfsactiviteit toevoegt aan uw eenmanszaak en, als u dit onder een andere naam doet, geef ook uw nieuwe bedrijfsnaam op.

Bedrijfsadministratie
Zoals gezegd zijn de financiën van al uw bedrijfsactiviteiten en van u persoonlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden in het geval van een eenmanszaak. Dit betekent echter niet dat u ook maar één administratie bij kunt houden. Het is aan te raden om voor iedere activiteit binnen uw eenmanszaak een aparte bedrijfsadministratie te voeren. Zo houdt u een goed overzicht over uw financiën en ziet u snel welke activiteiten rendabel zijn en welke niet.

Simone

Ter verbetering van onze dienstverlening wordt op deze website van Wimax administratiekantoor gebruik gemaakt van cookies.