Aftrekposten voor zzp’ers – aftrekken van de kosten voor de bedrijfsruimte

Aftrekposten ZZP'er

Iedereen moet belasting betalen, dat is een ding wat zeker is. Maar het is natuurlijk niet verstandig om meer te betalen dan nodig. Voor zzp’ers bestaan er verschillende aftrekposten. Het is zeker aan te raden om hierop te letten bij het doen van uw belastingaangifte en hiervan gebruik te maken. Wij zetten de verschillende aftrekposten in de komende blogs voor u op een rijtje, vandaag het aftrekken van de kosten voor de bedrijfsruimte.

Aparte bedrijfsruimte
Werkt u als zzp’er in een aparte bedrijfsruimte, u huurt bijvoorbeeld een flexwerkplek of een kantoor, dan mag u de kosten hiervan aftrekken van uw winst. Ook als u een bedrijfsruimte hebt gekocht, kunt u kosten hiervan aftrekken. U kunt dan de kosten van de bedrijfsruimte afschrijven. Hoe het afschrijven van een bedrijfsruimte in zijn werk gaat, kunt u lezen op de site van de belastingdienst.

Gebruik eigen huis
Gebruikt u een deel van uw eigen woning als bedrijfsruimte? Dan mag u een deel van de kosten aftrekken van de winst als uw bedrijfsruimte een eigen ingang heeft, eigen sanitaire voorzieningen heeft en u er minimaal dertig procent van uw inkomen verdient.

Huurhuis
Woont u in een huurhuis en gebruikt u een deel van deze woning als bedrijfsruimte? Ook dan kunt u aanspraak maken op aftrek. Hierover is recent een rechtszaak geweest en de regels zijn daardoor voor velen nog wat onduidelijk. Schakel daarom altijd een deskundige in als u hier gebruik van wilt maken.

Overige aftrekposten
Van uw winst mag u natuurlijk ook de kosten van de inrichting van uw bedrijfsruimte aftrekken, net als uw zakelijke abonnementen op telefoon en internet. Ook schoonmaakkosten en energiekosten voor uw bedrijfsruimte zijn aftrekbaar.

Naast het aftrekken van kosten voor de bedrijfsruimte zijn er natuurlijk nog meer manieren om uw winst naar beneden te krijgen. In ons volgende blog bespreken we vervoerskosten.

Ruth Drewel

Ter verbetering van onze dienstverlening wordt op deze website van Wimax administratiekantoor gebruik gemaakt van cookies.