Aftrekposten voor zzp’ers – afschrijven van bedrijfsmiddelen

Aftrekposten ZZP'er

Iedereen moet belasting betalen, dat is een ding wat zeker is. Maar het is natuurlijk niet verstandig om meer te betalen dan nodig. Voor zzp’ers bestaan er verschillende aftrekposten. Het is zeker aan te raden om hierop te letten bij het doen van uw belastingaangifte en hiervan gebruik te maken. Wij zetten de verschillende aftrekposten in de komende blogs voor u op een rijtje, vandaag het afschrijven van bedrijfsmiddelen.

Afschrijven
Iedere ondernemer die bedrijfsmiddelen aanschaft, mag de kosten hiervan van de winst aftrekken. Hierbij geldt de regel dat u de kosten van bedrijfsmiddelen beneden de 450 euro in eenmaal aftrekt en dat u bedrijfsmiddelen die duurder waren dan 450 euro in vijf jaar afschrijft. Er zijn verschillende manieren waarop u deze afschrijving kunt uitvoeren, u leest daar hier meer over.

Willekeurig afschrijven
Bent u een startende ondernemer, wat betekent dat u minstens één jaar in de afgelopen vijf jaar geen ondernemer was, dan mag u gebruik maken van de willekeurige afschrijving. Dit houdt in dat u zelf mag weten hoe snel en wanneer u bedrijfsmiddelen afschrijft. Hebt u in een jaar weinig winst gemaakt, dan is het natuurlijk niet interessant om een hoge afschrijving op te voeren, u kunt dit beter doen in een jaar waarin uw winst hoog was.

VAMIL-regeling
Hebt u geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen die betrekking hebben op het milieu, dan mag u deze ook willekeurig afschrijven. Informeer u via de site van de belastingdienst welke bedrijfsmiddelen hieronder vallen.

Naast het afschrijven van bedrijfsmiddelen zijn er natuurlijk nog meer manieren om uw winst naar beneden te krijgen. In ons volgende blog bespreken we de aftrekposten voor reserveringen.

Ruth Drewel

Ter verbetering van onze dienstverlening wordt op deze website van Wimax administratiekantoor gebruik gemaakt van cookies.