Aftrekposten voor zzp’ers – de MKB-winstvrijstelling

Aftrekposten ZZP'er

Iedereen moet belasting betalen, dat is een ding wat zeker is. Maar het is natuurlijk niet verstandig om meer te betalen dan nodig. Voor zzp’ers bestaan er verschillende aftrekposten. Het is zeker aan te raden om hierop te letten bij het doen van uw belastingaangifte en hiervan gebruik te maken. Wij zetten de verschillende aftrekposten in de komende blogs voor u op een rijtje, vandaag de MKB-winstvrijstelling.

Voor wie?
De MKB-winstvrijstelling mag gebruikt worden door iedereen die ondernemer voor de inkomstenbelasting is. De vrijstelling geldt niet voor de winst die u behaald hebt als medegerechtigde.

Hoogte van de MKB-winstvrijstelling
De MKB-winstvrijstelling bedraagt altijd een bepaald percentage van de winst. Voor 2014 is dit vastgesteld op veertien procent. Voor de berekening is het belangrijk om te weten dat eerst de verschillende ondernemersaftrekken verrekend dienden te worden. De winst die daarna nog overblijft, wordt dan met veertien procent verminderd. U hoeft niet te voldoen aan het urencriterium om van de MKB-winstvrijstelling gebruik te kunnen maken.

Winst en verlies
Haalt u in een boekjaar een fiscale winst, dan is de MKB-winstvrijstelling dus gunstig voor de hoogte van de belasting die u dient te betalen. Maar in het geval van verlies wordt ook de MKB-winstvrijstelling toegepast. Dit betekent dat uw fiscale verlies kleiner wordt. Haalt u in andere jaren winst en wilt u dit met elkaar verrekenen door gebruik te maken van middeling, dan pakt de MKB-winstvrijstelling in dit geval dus nadelig voor u uit.

Niet aanvragen
Om de meeste aftrekposten moet u zelf denken, u dient ze zelf aan te vragen. Bij de MKB-winstvrijstelling werkt dit anders, de belastingdienst past deze automatisch toe bij de aangifte voor uw inkomstenbelasting.

In ons volgende blog bespreken we de oudedagsreserve.

Ruth Drewel

Ter verbetering van onze dienstverlening wordt op deze website van Wimax administratiekantoor gebruik gemaakt van cookies.