Aftrekposten voor zzp’ers – giften aan goede doelen

Aftrekposten ZZP'er

Iedereen moet belasting betalen, dat is een ding wat zeker is. Maar het is natuurlijk niet verstandig om meer te betalen dan nodig. Voor zzp’ers bestaan er verschillende aftrekposten. Het is zeker aan te raden om hierop te letten bij het doen van uw belastingaangifte en hiervan gebruik te maken. De afgelopen anderhalve maand hebben wij verschillende aftrekposten voor u op een rijtje gezet. Vandaag de laatste aftrekpost, namelijk giften aan goede doelen.

Goede doelen
Veel mensen geven wel eens giften aan goede doelen. Welke organisaties vallen hier nu precies onder en welke giften kunt u aftrekken? Alle goede doelen waarvan u de giften kunt aftrekken hebben de ANBI status, wat staat voor Algemeen Nut Beogende Instelling. Een lijst hiervan kunt u vinden op de site van de belastingdienst, maar ook de goede doelen zelf hebben vaak op hun site of hun andere communicatievormen het ANBI logo staan.

Hoeveel mag u aftrekken?
Giften aan goede doelen zijn aftrekbaar als u hier niets voor terug krijgt. Iedereen heeft in principe te maken met een drempel, wat betekent dat het eerste deel van de giften niet aftrekbaar is. Als u 1 tot 10 procent van uw verzamelinkomen aan goede doelen geeft, kunt u dit bedrag aftrekken.

Periodieke giften
U kunt er ook voor kiezen om goede doelen te ondersteunen met een periodieke gift. Laat u dit vastleggen bij de notaris of in een onderling contract tussen uzelf en de goede doelen, dan geldt er geen minimum of maximum aan de aftrek. U kunt dan dus altijd de volledige gift aftrekken.

Goede administratie
Zoals bij alle aftrekposten geldt die wij de afgelopen anderhalve maand hebben gegeven, geldt ook bij het aftrekken van giften aan goede doelen dat een goede administratie van groot belang is. De belastingdienst wil altijd bewijs kunnen zien van al uw uitgaven en inkomsten, zorg er daarom voor dat uw administratie altijd keurig op orde is. Dan weet u zeker dat u zonder problemen van alle genoemde aftrekposten gebruik kunt maken.

Ruth Drewel

Ter verbetering van onze dienstverlening wordt op deze website van Wimax administratiekantoor gebruik gemaakt van cookies.