Hoe zit de BTW in elkaar? – deel 1

Hoe zit de btw in elkaar

Begint u als ondernemer? Dan is een van de eerste zaken waar u mee te maken krijgt de BTW. Op zich is het een vrij eenvoudig systeem, maar toch roept het bij veel mensen vragen op. Wat is de BTW nu precies en hoe zitten de regels in elkaar?

Wat is BTW?
BTW is de afkorting van Belasting over de Toegevoegde Waarde. Dit houdt in dat u belasting dient af te dragen over de waarde die u als ondernemer aan een product of dienst toevoegt. In de praktijk komt het er op neer dat u de BTW die u over uw verkopen ontvangt aan de Belastingdienst afdraagt en dat u de BTW die u betaald hebt weer aan de Belastingdienst terug kunt vragen. Alleen de consument kan geen BTW terugvorderen en is dus degene die de belasting uiteindelijk betaalt. Daarom wordt het ook wel verbruiksbelasting genoemd. Als ondernemer bent u eenvoudig degene die voor de Belastingdienst de BTW int en afdraagt.

Wie moet BTW afdragen?
In principe is iedere ondernemer verplicht om BTW in rekening te brengen over zijn of haar verkopen en deze af te dragen aan de Belastingdienst. Een aantal beroepsgroepen zijn vrijgesteld van het in rekening brengen van BTW, zoals artsen, journalisten en verzekeringsadviseurs. Dit houdt tegelijk ook in dat zij geen BTW terug kunnen vorderen over zakelijke aankopen die zij gedaan hebben.

BTW terugvorderen
Als ondernemer hebt u de mogelijkheid om ook betaalde BTW terug te vorderen bij de Belastingdienst. Het is hierbij van belang dat het gaat om zakelijke aankopen en dat u een BTW-bon hebt van uw aankoop waarop het BTW-bedrag gespecificeerd is. Deze bon dient u bij uw administratie te bewaren.

In ons volgende blog kunt u meer lezen over de BTW.

Simone

Ter verbetering van onze dienstverlening wordt op deze website van Wimax administratiekantoor gebruik gemaakt van cookies.