Crowdfunding voor de financiering van uw onderneming

crowdfunding

Als ondernemer krijgt u niet meer zo gemakkelijk een lening bij de bank en zult u dus op zoek moeten gaan naar andere vormen van financiering. Een van de bekendste alternatieve financieringsvormen is waarschijnlijk crowdfunding.

Wat is crowdfunding?
Bij crowdfunding investeert het publiek in een bedrijf. De ondernemer stelt hier iets tegenover, zoals een product, aandelen of rente. Wie gebruik wil maken van crowdfunding kan hiervoor terecht bij verschillende platforms en adviseurs. In een eerder blog schreven we al uitgebreid over het fenomeen van crowdfunding.

Voordelen
Crowdfunding biedt u als ondernemer verschillende voordelen. Zo kunt u aan de bereidheid van de crowd om te beleggen in uw onderneming meteen zien of uw bedrijf aanslaat bij het publiek of niet. U krijgt dus meteen een idee van de levensvatbaarheid van uw onderneming. Daarnaast is het een veel vrijere financieringsvorm dan een gewone lening, de MKB-obligatie, de MKB-beurs of de kredietunie. Daarbij komt het voordeel dat ook mensen met een kleine beurs kunnen beleggen in uw bedrijf.

Risico’s en kosten
Doordat u als ondernemer over het algemeen zelf kunt bepalen welke rente u wilt rekenen, hebt u de kosten voor een groot deel zelf in de hand. Dit is natuurlijk een groot voordeel. Een nadeel is dat u zelf veel energie zult moeten steken in de campagne, dit doen de platforms voor crowdfunding niet voor u. Wilt u succesvol zijn, dan hebt u veel publiciteit nodig en een goede campagne om mensen te laten weten wat uw plannen zijn. De risico’s zijn verder eigenlijk gelijk aan een lening bij de bank, ook de crowd wil uiteindelijk zijn geld terugzien en u zult u dus aan de terugbetaaltermijn en de rente moeten houden.

Simone

Ter verbetering van onze dienstverlening wordt op deze website van Wimax administratiekantoor gebruik gemaakt van cookies.