Word franchise ondernemer

franchise

Wilt u graag voor uzelf beginnen, maar hebt u geen briljant idee voor een nieuw bedrijf? Dan kunt u ook nog franchise ondernemer worden. Franchisen wordt door sommigen gezien als een risicoloze vorm van ondernemen, maar dat is niet helemaal waar. Er zitten verschillende voor- en nadelen aan het kiezen voor een leven als franchise ondernemer.

Wat is franchise?
In Nederland zijn er verschillende bedrijven die volgens het franchise model werken, zoals Hema en Bakker Bart. Voor de klant is er geen verschil tussen een filiaal en een franchise zaak, maar voor de bedrijfsvoering wel. Bij een filiaal is iedereen in dienst van het moederbedrijf, terwijl er bij een franchise sprake is van ondernemerschap.

Voordelen van franchise ondernemer zijn
Kiest u ervoor om als franchise ondernemer aan de slag te gaan, dan geniet u van verschillende voordelen:

  • De formule heeft zich al bewezen, het merk is al bekend
  • U krijgt begeleiding en vaak ook een opleiding
  • In veel gevallen hoeft u niet na te denken over marketing en productontwikkeling, dit doet het moederbedrijf voor u
  • U bent eigen baas
  • Het ondernemersrisico is klein

Nadelen van franchise ondernemer zijn
Zoals gezegd zitten er ook nadelen aan het kiezen voor een franchise. Zo moet u zich schikken in de richtlijnen en de procedures van het moederbedrijf en dient u te betalen voor het gebruik maken van de handelsnaam en het franchisesysteem. Bovendien blijft het ondernemersrisico voor u als franchise ondernemer.

Bent u geschikt?
Voordat u aan een franchise avontuur begint, is het dan ook goed om u af te vragen of u hiervoor geschikt bent. Het is in de eerste plaats uiteraard van belang dat u over ondernemerskwaliteiten beschikt. Maar u moet ook goed kunnen volgen, u wordt in verschillende zaken beperkt in uw vrijheid. Wilt u echt zelfstandig ondernemer zijn, dan is een franchise geen goed idee voor u.

Simone

Ter verbetering van onze dienstverlening wordt op deze website van Wimax administratiekantoor gebruik gemaakt van cookies.