U bent ZZP’er, en dan? Urencriterium

wekker

Soms zit u met uw handen in het haar. Er komt zo ontzettend veel kijken bij het ondernemerschap dat u soms door de bomen het bos niet meer ziet. Dat kost veel energie, tijd  en het werkt demotiverend. Daarom helpen we u graag een handje. In de vorige tekst hebben we het gehad over starterregelingen. Dat betekent dat er regelingen zijn die gunstig voor u kunnen uitpakken. Daar zijn wel strikte voorwaarden aan verbonden. In onderstaande tekst zullen gaan we daar verder op in, op het urencriterium om precies te zijn.

Wat is het urencriterium?

Wilt u aanspraak maken op bepaalde starterregelingen (zoals de zelfstandigenaftrek en de meewerkaftrek)? Dan moet u kunnen voldoen aan een vastgesteld aantal uren en voorwaarden. Hoe dat precies werkt, zullen we u hieronder uitleggen.

Hoe zien de voorwaarden voor dat urencriterium eruit?

Er zijn twee belangrijke voorwaarden als het gaat om het urencriterium.  De eerste belangrijke voorwaarde van het urencriterium is dat u ten minste 1.225 uren in een jaar aan het werk bent met uw onderneming. Belangrijk hierbij is dat u alle uren bijhoudt en kunt verantwoorden. Bij deze werkzaamheden horen ook het bijhouden van de boekhouding en zakelijke bijeenkomsten. De andere belangrijke voorwaarde is dat u meer dan de helft van de tijd werkt aan uw onderneming. Deze voorwaarde geldt alleen als u de afgelopen 5 jaar al ondernemer was.

En waar moet u verder op letten?

Ook zijn er bepaalde uren die niet meetellen voor het urencriterium. Wanneer u onderdeel uitmaakt van een samenwerkingsverband tellen de uren niet mee als uw werkzaamheden van ondersteunende aard zijn. Dan hebben we het over werkzaamheden die ongebruikelijk zijn om daarvoor een samenwerkingsverband aan te gaan. Ook kan het zo zijn dat mensen die u ondersteunen winst krijgen uit deze werkzaamheden, zonder dat u dat krijgt. Netgenoemde uren tellen dan ook niet mee voor het urencriterium.

Simone

Ter verbetering van onze dienstverlening wordt op deze website van Wimax administratiekantoor gebruik gemaakt van cookies.