MKB-obligatie voor de financiering van uw onderneming

geldpot

Het is voor ondernemers sinds de economische crisis een stuk lastiger om geld te lenen bij banken. Wij bespreken daarom verschillende andere financieringsvormen. Vandaag het derde deel in de serie: de MKB-obligatie.

Wat is een MKB-obligatie?
Hebt u als ondernemer in het midden- of kleinbedrijf kapitaal nodig, dan kunt u een lening uitschrijven waar beleggers vervolgens op in kunnen tekenen. Deze lening wordt opgeknipt in obligaties, waarmee de MKB-obligatie een feit is. Het verschil tussen een aandeel en een obligatie is dat er van te voren afspraken worden vastgelegd over de rente, de looptijd en het moment van aflossen. Een MKB-obligatie is mogelijk voor grotere leningen, maar ook kleine leningen zijn een mogelijkheid. De MKB-obligatie kan onderhands worden verhandeld, maar kan ook een notering aan een beurs krijgen.

Voordelen voor de ondernemer
Wat zijn voor u als ondernemer nu de voordelen van een MKB-obligatie? Een groot voordeel is natuurlijk dat u minder afhankelijk wordt van uw bank en dat u het financieringsrisico kunt spreiden. Daarnaast levert het u extra bekendheid en aandacht op, aangezien uw bedrijf met het uitgeven van de MKB-obligatie de kapitaalmarkt betreedt. Een nadeel is dat u niet helemaal zelf een MKB-obligatie uit kunt geven, u hebt een adviesbureau of een kredietbemiddelaar nodig.

Kosten
Zoals bij ieder financieel product het geval is, zijn er ook aan de MKB-obligatie kosten verbonden. Deze liggen vaak hoger dan wanneer u een lening bij uw bank af zou sluiten, vanwege het extra papierwerk dat er bij komt kijken. Daarnaast kost de notering aan de beurs ook geld. De kosten en de te betalen rente kunt u wel van de winst van uw bedrijf aftrekken.

Simone

Ter verbetering van onze dienstverlening wordt op deze website van Wimax administratiekantoor gebruik gemaakt van cookies.