Verbetering koopkracht zzp’ers

crediet

De economische crisis van de laatste jaren heeft een zeer negatieve invloed gehad op de koopkracht van velen, maar vooral ook op die van zzp’ers. Hun koopkracht daalde sterk doordat zij lagere tarieven moesten hanteren, minder opdrachten binnenkregen en ook nog te maken kregen met inflatie. Daar komt volgens gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek dit jaar echter een einde aan.

Gevolgen crisis
Jarenlang daalde de omzet van zzp’ers alleen maar. Door de grote concurrentie en de afname van het aantal opdrachten vanwege de economische crisis, zagen zij zich genoodzaakt hun tarieven naar beneden bij te stellen. Op die manier probeerden zij toch nog opdrachten binnen te halen. Doordat het totale aantal beschikbare klussen sterk daalde, daalde ook de omzet van de zzp’ers flink. Het afgelopen jaar zagen zij gemiddeld nog een daling van een half procent. Dit was niet bepaald gunstig voor hun koopkracht.

Stijging
Doordat de economie weer aantrekt, verwacht het CBS ook een groei van de omzet van zzp’ers. Zij gaan uit van een gemiddelde groei van 2,5 procent. Doordat de hele economie groeit, wordt het aantal beschikbare klussen groter en kunnen er ook weer hogere tarieven gehanteerd worden.

Verbeterde koopkracht
Door de stijging van de omzet verbetert ook de koopkracht van de zzp’er. Terwijl zij vorig jaar te maken kregen met een daling van hun koopkracht van drie procent door inflatie en lagere bruto-inkomsten, kunnen zij dit jaar een verbetering in hun koopkracht van 0,75 procent tegemoet zien. Er komen dus echte weer economisch betere tijden aan, ook voor de zzp’ers op de arbeidsmarkt.

Simone

Ter verbetering van onze dienstverlening wordt op deze website van Wimax administratiekantoor gebruik gemaakt van cookies.