Afschrijven: hoe gaat het in zijn werk? – deel 1

Hebt u een eigen onderneming? Dan krijgt u eigenlijk altijd te maken met het moeten afschrijven van zaken. Wat is afschrijven nu precies en hoe gaat dit in zijn werk?

Wat is afschrijven?
Iedere ondernemer beschikt over bedrijfsmiddelen die in de loop van de tijd minder waard worden. U kunt dan denken aan machines, auto’s en gebouwen, maar ook aan computers, laptops en tablets. De dalende waarde van deze bedrijfsmiddelen wordt uitgedrukt in een bedrag en dit bedrag mag u aftrekken van uw opbrengst, ook wel afschrijven genoemd.

Welke producten kunt u afschrijven?
Zoals gezegd kunt u bedrijfsmiddelen afschrijven over een bepaalde periode. Dit geldt echter alleen voor middelen die meer gekost hebben dan 450 euro. Is de waarde minder dan dit, dan mag u het bedrag in één keer afschrijven.

Methode van afschrijven
U mag bedrijfsmiddelen alleen afschrijven op basis van de kostprijs. Aan de hand van de kostprijs berekent u het bedrag dat u af mag schrijven. U kunt hierbij kiezen voor drie verschillende varianten, namelijk een lineaire, een dalende en een annuïteiten variant. De eerste variant houdt in dat u jaarlijks een vast percentage afschrijft, terwijl u bij de tweede variant een dalend percentage van de kostprijs of een vast percentage van de boekwaarde afschrijft. Bij de laatste variant van afschrijven bestaat de afschrijving uit een vast bedrag per jaar.

Hoe berekent u nu het bedrag dat u per jaar moet afschrijven, wat zijn de regels voor startende ondernemers en welke uitzonderingen bestaan er? Daarover leest u meer in ons volgende blog.

Simone

1 reactie tot nu toe

Aftrekposten voor zzp'ers – afschrijven van bedrijfsmiddelen – Wimax Posted on 13:45 - 6 januari 2015

[…] afschrijft. Er zijn verschillende manieren waarop u deze afschrijving kunt uitvoeren, u leest daar hier meer […]

Reacties zijn gesloten.

Ter verbetering van onze dienstverlening wordt op deze website van Wimax administratiekantoor gebruik gemaakt van cookies.