Eigen bedrijf financieren met privévermogen

dollarvarken

Wilt u een eigen bedrijf starten, dan hebt u hier natuurlijk geld voor nodig. Een van de financieringsvormen waar u voor kunt kiezen is het gebruik van privévermogen. Dit brengt echter risico’s met zich mee, aangezien u dan niet alleen zakelijk maar ook privé in grote problemen kunt komen als de zaken slecht gaan. Hoe beperkt u de risico’s?

Betrek uw partner
Hebt u een levenspartner, betrek deze dan altijd bij de beslissing om een deel van het privévermogen te gebruiken voor het bedrijf. Uw partner kan u kritische vragen stellen en helpen bij het inschatten van de risico’s. Kunt u uw partner overtuigen van het nut van het investeren van privévermogen in uw onderneming, dan is de volgende stap om er voor te zorgen dat het familiekapitaal goed afgeschermd wordt door bijvoorbeeld huwelijkse voorwaarden. U wilt immers niet al uw privé bezittingen kwijt zijn als uw zaak failliet gaat.

Transacties goed vastleggen
Zorg ervoor dat het privévermogen dat u in uw onderneming steekt altijd goed vastgelegd wordt. Dit kan door een overeenkomst op te stellen, waarmee aangetoond kan worden welk bedrag aan privévermogen u in uw zaak geïnvesteerd hebt. Het is hierbij aan te raden om, net als bij andere investeerders, een bepaald rentepercentage vast te leggen.

Houd u aan gemaakte afspraken
Het is belangrijk dat u zich ook daadwerkelijk houdt aan de afspraken die vastgelegd zijn wat betreft het geïnvesteerde privévermogen. Hebt u in de overeenkomst een rente van 2 procent per jaar vastgelegd, dan moet u dit ook daadwerkelijk weer naar uw privévermogen overmaken. Doet u dit niet, dan boet de overeenkomst aan waarde in.

Aflossen
Veel ondernemers vergeten om het geïnvesteerde privévermogen ook daadwerkelijk weer af te lossen. Om de risico’s van persoonlijke financiële schade te beperken, is het belangrijk dat u echt overgaat tot het aflossen van het geïnvesteerde privévermogen.

Simone

Ter verbetering van onze dienstverlening wordt op deze website van Wimax administratiekantoor gebruik gemaakt van cookies.