Bedrijfsplan maken: hoe?

business plan

In ons vorige blog zijn we ingegaan op de vraag waarom het van belang is om een ondernemingsplan te maken. We hopen van harte dat we u hebben kunnen overtuigen en dat u de noodzaak van een ondernemingsplan inziet. Mocht u geld willen lenen van een bank of op een andere manier aan geld willen komen, dan zullen deze mensen ook altijd naar uw ondernemingsplan vragen, dus ook dat is een aanzienlijk belangrijke reden om een bedrijfsplan op te stellen. In onderstaande tekst zullen we u echter niet verder bestormen met argumenten die voor een bedrijfsplan pleiten, maar we zullen u tips geven die u kunnen helpen bij het maken van een bedrijfsplan.

Helder en inzichtelijk

Het bedrijfsplan maakt u in eerste instantie voor u zelf, want het geeft u een overzicht van wat u wilt, hoe u dat gaan doen, waarom en met welke middelen. Ten tweede willen uw financiers (bank of crowd surfers) weten waar zij mogelijkerwijs geld in gaan investeren. Daarom is het van belang dat u al uw plannen SMART (specifiek, meetbaar, actueel, realistisch en tijdsgebonden) formuleert.

Persoonlijk

Het lijkt wellicht een beetje vreemd, maar het is tevens van belang dat u persoonlijke gegevens toevoegt in uw ondernemingsplan. Dat wil zeggen dat u iets over u zelf vertelt en over de onderneming die u aan het opzetten bent. Het gaat om uw persoonlijke onderneming en daarom zijn persoonlijke noten en achtergrondinformatie raadzaam.

Marketingplan

Ook dient u in uw ondernemingsplan te vertellen op welke manier u te werk zult gaan. Met andere woorden: het marketingplan. Vertel hierbij eerst over de producten of diensten en leg vervolgens uit waarom dit uniek en bijzonder is. Vervolgens gaat u in op de vraag hoe u denkt dit aan de man te krijgen. Zo legt u stap voor stap uit hoe u denkt uw onderneming tot een succes te kunnen maken.

 

 

Simone

Ter verbetering van onze dienstverlening wordt op deze website van Wimax administratiekantoor gebruik gemaakt van cookies.