Aftrekposten voor zzp’ers – de stakingsaftrek

Aftrekposten ZZP'er

Iedereen moet belasting betalen, dat is een ding wat zeker is. Maar het is natuurlijk niet verstandig om meer te betalen dan nodig. Voor zzp’ers bestaan er verschillende aftrekposten. Het is zeker aan te raden om hierop te letten bij het doen van uw belastingaangifte en hiervan gebruik te maken. Wij zetten de verschillende aftrekposten in de komende blogs voor u op een rijtje, vandaag de stakingsaftrek.

Deel van de ondernemersaftrek
In onze vorige blogs bespraken we al de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek en de meewerkaftrek, allemaal onderdelen van de ondernemersaftrek. De laatste aftrekpost die binnen de categorie van de ondernemersaftrek valt, is de stakingsaftrek. Deze aftrekpost van 3630 euro wordt van toepassing als u met uw onderneming stopt.

Voorwaarden van de stakingsaftrek
Net als bij de andere aftrekposten, worden er ook aan het gebruik van de stakingsaftrek voorwaarden gesteld. In de eerste plaats dient u ondernemer voor de inkomstenbelasting te zijn en natuurlijk te stoppen met uw onderneming. Het is belangrijk om te weten dat u maar eens in uw leven van de stakingsaftrek gebruik mag maken. Omdat u stopt met uw onderneming, hoeft u niet aan het urencriterium te voldoen om recht te hebben op de stakingsaftrek.

Lijfrentepremie
Als u stopt met uw onderneming dan hebt u niet alleen maar recht op de stakingsaftrek, u mag ook extra lijfrentepremie aftrekken. Bent u op het moment van de overdracht ouder dan 60 jaar en 1 maand, bent u invalide of bent u komen te overlijden, dan mag er 443.059 euro lijfrentepremie extra afgetrokken worden. Bent u bij staking van uw onderneming tussen de 50 jaar en 1 maand en 60 jaar en 1 maand oud of gaat uw lijfrente direct in na de staking, dan mag u 221.537 euro lijfrentepremie extra aftrekken. In alle andere gevallen bedraagt de extra lijfrentepremie 110.774 euro.

In ons volgende blog bespreken we de MKB-winstvrijstelling.

Ruth Drewel

Ter verbetering van onze dienstverlening wordt op deze website van Wimax administratiekantoor gebruik gemaakt van cookies.