Coöperatie : Samen ondernemen?

puzzel

Wilt u samen met anderen gaan ondernemen? Dan kunt u er voor kiezen om een bv of een nv op te richten. Maar u kunt ook voor een coöperatie kiezen.

Bekende coöperatie
Wil men samen een bedrijf beginnen, dan wordt er meestal gekozen voor het oprichten van een bv of nv. Maar de coöperatie wordt steeds populairder. Er zijn verschillende bedrijven die gekozen hebben voor de vorm, zoals Univé, Campina en Rabobank. Dit doen zijn natuurlijk met een goede reden.

Wat is een coöperatie?
Er zitten verschillende voordelen ten opzichte van een nv of bv. Een coöperatie wordt gedefinieerd als een vereniging van leden. De eigenaren zijn dan ook geen aandeelhouder, maar lid. Een groot verschil is daarnaast dat het veel gemakkelijker is om een coöperatie op te richten dan een vennootschap. U hoeft hiervoor slechts een akte op te laten maken door de notaris. Een coöperatie vormen gaat daardoor goedkoop, gemakkelijk en snel.

Andere voordelen coöperatie
Een coöperatie heeft als voordeel dat er weinig dwingende wettelijke bepaling voor bestaan. Dit betekent dat u veel meer vrijheid hebt wat betreft de vormgeving van het bedrijf en dat het een flexibele rechtsvorm is. Het geeft u bovendien meer vrijheid wat betreft de verdeling van de opbrengsten van de onderneming. Bij een nv of bv dienen de aandeelhouders gelijk bedeeld te worden, terwijl bij een coöperatie dat niet noodzakelijk is. Dat betekent dat u de winst kunt verdelen op de manier die u wenselijk acht. Bovendien kunnen er heel gemakkelijk extra leden zich aansluiten bij de coöperatie of juist eruit stappen. Dit alles maakt dat de coöperatie een zeer aantrekkelijke rechtsvorm is die waarschijnlijk de komende jaren sterk aan populariteit zal winnen.

Simone

Ter verbetering van onze dienstverlening wordt op deze website van Wimax administratiekantoor gebruik gemaakt van cookies.