Rechtsgeldige digitale handtekening

Steeds meer zaken regelt u als ondernemer via internet. Het is immers wel zo handig om per mail een offerte, factuur of ander document te versturen. Maar hoe zet u nu op een rechtsgeldige manier een digitale handtekening?

Gescande handtekening
Een veel gebruikte manier is het daadwerkelijk ondertekenen van een document op papier en dit vervolgens in te scannen en digitaal te versturen. Dit levert echter het probleem op dat deze gescande handtekening gemakkelijk door een ander gebruikt kan worden of onder een document geplaatst kan worden dat gewijzigd is. Dit maakt het zeer fraudegevoelig.

Gewone elektronische handtekening
Als men het heeft over een gewone elektronische handtekening, dan wordt vaak een gescande handtekening bedoeld. Instanties kunnen hiermee akkoord gaan en natuurlijk kan het gebruikt worden, maar vanwege de hiervoor genoemde fraudegevoeligheid is het niet rechtsgeldig. Wilt u er zeker van zijn dat u uw documenten op de juiste manier ondertekend, dan is het dus af te raden om een gescande handtekening te gebruiken.

Gekwalificeerde elektronische handtekening
Heeft men het over een gekwalificeerde elektronische handtekening, dan wordt hiermee een handtekening bedoeld waarbij een certificaat wordt gebruikt dat gekwalificeerd is. Speciale instanties, certificatiedienstverleners genoemd, geven deze certificaten uit. U kunt deze gekwalificeerde elektronische handtekening vervolgens via een speciaal digitaal bestand aan uw documenten toevoegen.

Rechtsgeldigheid
Doordat een gekwalificeerde elektronische handtekening niet fraudegevoelig is, staat deze juridisch gezien op gelijke voet met de gewone handtekening die met een pen gezet is. Dit maakt dat ze rechtsgeldig zijn.

Simone

Ter verbetering van onze dienstverlening wordt op deze website van Wimax administratiekantoor gebruik gemaakt van cookies.