Het urencriterium – deel 1

Het urencriterium

Voor iedere ondernemer is het urencriterium van belang. Het bepaalt namelijk of u recht hebt op bepaalde fiscale aftrekposten. Voor wie geldt het urencriterium, wat zijn de voorwaarden en welke werkzaamheden vallen eronder?

Voor wie geldt het urencriterium?
Niet alle ondernemers hoeven rekening te houden met het urencriterium, dit is afhankelijk van het feit of u door de Belastingdienst gezien wordt als ondernemer voor de inkomstenbelasting of niet. Bent u geen ondernemer voor de inkomstenbelasting, dan hebt u hoe dan ook geen recht op de fiscale voordelen voor ondernemers en is het urencriterium dus niet van belang.

Fiscale voordelen
Als u door de Belastingdienst gezien wordt als ondernemer voor de inkomstenbelasting, dan kunt u profiteren van verschillende fiscale voordelen, mits u aan het urencriterium voldoet. Deze voordelen zijn in feite een compensatie voor de risico’s die u als ondernemer loopt. U kunt als ondernemer gebruik maken van de ondernemersaftrek, de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek, de meewerkaftrek, de aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk en de oudedagsreserve (FOR).

Hoeveel uur moet u werken?
Om van deze voordelen gebruik te kunnen maken, dient u aan het urencriterium te voldoen. Dit betekent dat u op jaarbasis minimaal 1225 uur in uw bedrijf hebt gestoken. Als u meerdere bedrijven hebt, dan mag u de gewerkte uren bij elkaar optellen. Bent u starter en begint u pas later in het jaar met uw bedrijf, dan is het goed om te weten dat er niet herrekend wordt naar jaarbasis. De kans is groot dat u in uw eerste jaar dus geen gebruik kunt maken van de fiscale voordelen.

In ons volgende blog leest u meer over de voorwaarden waar u aan moet voldoen en de werkzaamheden die meetellen.

Simone

2 reacties

Wimax | Aftrekposten voor zzp’ers – de zelfstandigenaftrek – Wimax Posted on 12:34 - 8 december 2014

[…] de zelfstandigenaftrek is het van belang dat u aan het urencriterium voldoet. Eerder schreven wij hier al uitgebreid over. In het kort komt het er op neer dat u minimaal 1225 uur per jaar aan uw […]

Ondernemer voor de inkomstenbelasting – Wimax Posted on 11:24 - 20 januari 2015

[…] Alleen als u aan het urencriterium voldoet, bent u ondernemer voor de […]

Reacties zijn gesloten.

Ter verbetering van onze dienstverlening wordt op deze website van Wimax administratiekantoor gebruik gemaakt van cookies.