Familiegeld in bedrijf brengen

familiegeld

Wilt u een eigen bedrijf starten, dan hebt u hier natuurlijk geld voor nodig. Een van de financieringsvormen waar u voor kunt kiezen is het inbrengen van familiegeld in het bedrijf. Op welke manier kunt u familiegeld in uw bedrijf brengen?

Familiegeld en een lening
Heeft uw onderneming minimaal vijfduizend euro nodig en wilt u dit met familiegeld oplossen? Dan is het verstandig om dit te doen in de vorm van een lening. Het meest gunstig is het om dit te doen in de vorm van een achtergestelde lening. Dit betekent dat uw familielid achter in de rij staat bij een eventueel faillissement. De bank zal een dergelijke injectie van familiegeld zien als een versterking van het eigen vermogen en daardoor bereidwilliger zijn zelf ook te investeren. Zorg er wel voor dat u altijd goede afspraken maakt over aflossingstermijn en rente, zodat het door de belastingdienst niet als een schenking gezien wordt.

Familiegeld en aandelen
Ligt de kapitaalbehoefte groter, bijvoorbeeld een aantal tienduizenden euro’s, dan is de beste optie om te kiezen voor een injectie van familiegeld in de vorm van aandelen. Belangrijk hierbij is dat het economisch en juridisch eigendom van de aandelen goed gescheiden wordt.

Familiegeld en fondsen
Hebt u een bedrag nodig van een half miljoen tot een miljoen euro, dan is het oprichten van een fonds een goed idee. De kosten hiervan zijn echter vrij hoog, waardoor het alleen interessant is als er een relatief hoge kapitaalbehoefte is. Voor het fonds moet een bv opgericht worden en de bv gaat vervolgens obligaties uitgeven die niet aan derden verkocht kunnen worden. Hierbij kunt u familiegeld in het bedrijf brengen zonder dat familieleden inspraak krijgen in het bedrijf.

Schakel hulp in
Op een goede manier familiegeld in uw bedrijf brengen is niet eenvoudig. Wilt u zeker weten dat alle afspraken goed vastgelegd zijn en dat alles juridisch en fiscaal goed geregeld is, schakel dan altijd de hulp van een accountant in.

Simone

Ter verbetering van onze dienstverlening wordt op deze website van Wimax administratiekantoor gebruik gemaakt van cookies.