Aftrekposten voor zzp’ers – de aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk

Aftrekposten ZZP'er

Iedereen moet belasting betalen, dat is een ding wat zeker is. Maar het is natuurlijk niet verstandig om meer te betalen dan nodig. Voor zzp’ers bestaan er verschillende aftrekposten. Het is zeker aan te raden om hierop te letten bij het doen van uw belastingaangifte en hiervan gebruik te maken. Wij zetten de verschillende aftrekposten in de komende blogs voor u op een rijtje, vandaag de aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk.

Deel van ondernemersaftrek
De aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk is een van de aftrekposten die vallen onder de ondernemersaftrek. Voldoet u aan de voorwaarden die gesteld worden, dan mag u per jaar maximaal 12.310 euro aftrekken. Voldoet u ook nog eens aan de starterscriteria, dan mag u nog eens 6157 euro aftrekken.

Voorwaarden aftrek speur- en ontwikkelingswerk
Aan welke voorwaarden dient u als ondernemer nu te voldoen om een beroep te mogen doen op de aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk? Ten eerste dient u te voldoen aan het urencriterium en dient u gezien te worden als ondernemer voor de inkomstenbelasting. Daarnaast dient u per kalenderjaar minimaal 500 uur aan speur- en ontwikkelingswerk te besteden. Ook dient u een speur- en ontwikkelingswerkverklaring van het RVO te hebben.

Welke werkzaamheden?
Welke werkzaamheden komen nu in aanmerking voor speur- en ontwikkelingsaftrek? Het gaat hierbij om:

  • het ontwikkelen van nieuwe producten, productieprocessen of onderdelen daarvan
  • het onderzoek naar ontwikkeling van nieuwe programmatuur
  • de analyse van de technische haalbaarheid
  • technisch wetenschappelijk onderzoek
  • technisch onderzoek dat gericht is op de verbetering van productieprocessen
  • procesgericht onderzoek dat gericht is op de verbetering van software

Voorbeelden van projecten die hiervoor in aanmerking komen, zijn de ontwikkeling van een revolutionaire asloze boegschroef of een draadloos identificatiesysteem.

In ons volgende blog bespreken we een andere ondernemersaftrekpost, namelijk de meewerkaftrek.

Ruth Drewel

Ter verbetering van onze dienstverlening wordt op deze website van Wimax administratiekantoor gebruik gemaakt van cookies.