De bakfietsondernemer is een feit in Nederland

Volgens de NRC is een kwart van de ZZP’ers uit noodzaak freelancer geworden. Soms combineren werknemers hun deeltijdbaan bij een werkgever met werkzaamheden als zelfstandige, om op die manier het hoofd boven water te houden. De NRC stelt dat meer dan de helft van de huidige ZZP’ers eerder in loondienst geweest. Een klein percentage had voor zijn of haar freelance periode een uitkering. Daarnaast bestaat een groep freelancers die er bewust voor kiest zelfstandige te worden, het is immers dé manier om los te staan van een werkgever en de eigen vrijheid in handen te nemen. Het is dan ook niet voor niets dat netwerkcafés druk bezocht worden om nieuwe projecten te initiëren al dan niet met behulp van crowdfunding.

Veranderingen arbeidslandschap

Het arbeidslandschap van vandaag de dag in Nederland is ingrijpend veranderd ten opzichte van tien jaar geleden. Zo werken jongeren veel vaker dan tien jaar geleden met flexibele arbeidscontracten. De arbeidscontracten voor het leven zijn er niet voor iedereen meer bij. Dit noodzaakt mensen om met een andere houding de arbeidsmarkt op te gaan.

Hoogopgeleiden ervaren een gat op de arbeidsmarkt

Eerst was het voor hoogopgeleiden, en dan met name academici, relatief eenvoudig om aan het werk te komen. Een wetenschappelijke graad was het belangrijkste, het werk zou vanzelf wel langskomen, ongeacht de afstudeerrichting. Vandaag de dag is dat anders. Los van de technische en zeer toegespitste economische studies is het lastig voor academici om aan het werk te kunnen. Veel werkervaring en zeer specifieke kennis wordt vereist bij vacatures, bijna onmogelijk voor de afgestudeerden die zich puur hebben gericht op het behalen van hun diploma binnen de keurige termijn van vier jaar.

Droombaan

Gelukkig is het in ons land niet alleen maar kommer en kwel. Mensen worden weer uitgedaagd om creatief te ondernemen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat koffiearoma’s in de vroege ochtend op Centraal Station Utrecht mensen doen prikkelen nieuwe woorden en begrippen te initiëren: de ‘bakfietsondernemer’ is een feit. De droom van elke freelancer.

Simone

Ter verbetering van onze dienstverlening wordt op deze website van Wimax administratiekantoor gebruik gemaakt van cookies.