Aftrekposten voor zzp’ers – de oudedagsreserve

Aftrekposten ZZP'er

Iedereen moet belasting betalen, dat is een ding wat zeker is. Maar het is natuurlijk niet verstandig om meer te betalen dan nodig. Voor zzp’ers bestaan er verschillende aftrekposten. Het is zeker aan te raden om hierop te letten bij het doen van uw belastingaangifte en hiervan gebruik te maken. Wij zetten de verschillende aftrekposten in de komende blogs voor u op een rijtje, vandaag de oudedagsreserve.

Pensioen
Veel werknemers in Nederland worden verplicht deel te nemen aan een pensioenfonds. Voor zzp’ers is dit echter niet het geval. Omdat zij niet automatisch bij een fonds zijn ingeschreven, dienen zij zelf iets voor hun oude dag te regelen. De staat maakt dit financieel interessant door de oudedagsreserve.

Hoe werkt het?
Ondernemers mogen ieder jaar 10,9 procent van hun winst reserveren voor hun oude dag, met een maximum van 9542 euro. Dit bedrag mag u aftrekken van de winst die u gemaakt hebt, waardoor u dus minder inkomstenbelasting hoeft te betalen. U dient dan wel een post op uw balans op te nemen waarin het gereserveerde bedrag vermeld wordt. Op het moment dat u met pensioen gaat en dit geld vrijkomt, betaalt u hier alsnog inkomstenbelasting over.

Voordelen
Door gebruik te maken van de oudedagsreserve, zorgt u ervoor dat u ook als u stopt met werken voldoende inkomsten hebt. De oudedagsreserve is dus uw eigen persoonlijke pensioenvoorziening. Bovendien is het nu een mooie aftrekpost op uw fiscale winst.

Nadelen
Aan de oudedagsreserve zitten echter ook nadelen. In de eerste plaats is het een regeling waar veel haken en ogen aanzitten en die u zelf waarschijnlijk onvoldoende kunt overzien. U hebt dus een adviseur nodig om dit alles voor u te regelen en dit is uiteraard niet gratis. In de tweede plaats stelt u de betaling van belasting alleen maar uit naar de toekomst. Dit kan zeer onvoordelig uitpakken, als uw zaak aan het eind van uw carrière in slecht weer terecht komt. De reservering kan dan hoger zijn dan de financiële middelen die u daadwerkelijk hebt en op die manier kan de oudedagsreserve u dus in de problemen brengen. Het is dus zaak om goed de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen voordat u van deze aftrekpost gebruik gaat maken.

In ons volgende blog bespreken we het aftrekken van de kosten voor de bedrijfsruimte.

Ruth Drewel

Ter verbetering van onze dienstverlening wordt op deze website van Wimax administratiekantoor gebruik gemaakt van cookies.