Hoeveel risico neemt u?

risico

Wilt u uw bedrijf laten groeien, dan zult u als ondernemer risico moeten nemen. Maar in tijden van crisis kan dit lastig zijn. Hoe kunt u als ondernemer met weinig risico toch uw bedrijf laten groeien?

Beperkt risico
Uit onderzoek is gebleken dat ondernemers in Nederland sinds de crisis minder risico nemen en meer geld oppotten. Als ondernemer loopt u natuurlijk altijd een bepaald financieel risico, u kunt dit dus niet helemaal vermijden. Maar u kunt het wel beperken door uzelf altijd de vraag te stellen bij grote financiële beslissingen wat de eventuele gevolgen op de lange termijn zouden kunnen zijn. Om uw financiële risico’s te beperken is het ook belangrijk om niet te afhankelijk te zijn van uw grootste klant.

Bouw een buffer op
Om uw risico te beperken, is het belangrijk om altijd geld achter de hand te hebben. Een goede financiële buffer is belangrijk in tijden van ziekte of het wegvallen van een grote klant. Er wordt aangeraden om er voor te zorgen dat u altijd drie maanden de kosten kunt dekken zonder problemen te krijgen. Veel ondernemers hebben deze buffer niet en lopen daardoor een onnodig hoog risico.

Verzekeringen
U kunt als ondernemer natuurlijk ook in plaats van een buffer op te bouwen verzekeringen afsluiten tegen het risico dat u loopt. U kunt dan denken aan bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen, inventarisverzekeringen, autoverzekeringen en de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Veel ondernemers hebben niet al deze verzekeringen vanwege de kosten die eraan verbonden zijn. Hebt u als ondernemer geen buffer opgebouwd en geen verzekeringen, dan loopt u dus een groot financieel risico.

Te positief
Een groot probleem is dat ondernemers vaak te positief zijn en daardoor veel risico lopen. Ze wachten lang met het aanpakken van problemen, waardoor het vaak te laat is om nog succesvol iets te veranderen. Wees dus altijd realistisch over uw kansen en maak bij nieuwe plannen ook altijd een pessimistisch scenario. Op die manier bent u beter voorbereid op eventuele problemen die zich voor kunnen doen. Schat het risico nooit te laag in, dan is de kans dat uw onderneming slaagt een stuk groter.

Simone

Ter verbetering van onze dienstverlening wordt op deze website van Wimax administratiekantoor gebruik gemaakt van cookies.