Financiering voor uw onderneming: microkrediet

microkrediete

Banken in Nederland lenen niet meer zo snel geld aan ondernemers. Het is dus tijd om op zoek te gaan naar alternatieve vormen van financiering. Vandaag het laatste deel in onze serie, waarin het microkrediet centraal staat.

Wat is microkrediet?
Bij de meeste mensen is microkrediet alleen bekend als financieringsvorm voor arme mensen in Derde Wereld landen. Tegenwoordig spreekt men liever van Inclusive Finance, aangezien de lening altijd gecombineerd wordt met begeleiding. In Nederland ziet microkrediet er eigenlijk hetzelfde uit, het gaat om kleine leningen waarbij de ondernemer goed begeleid wordt.

Voor wie?
Microkrediet is vooral handig voor ondernemers die een kleine lening nodig hebben en die nog niet aan de criteria van banken kunnen voldoen. Zij hebben bijvoorbeeld nog onvoldoende cashflow of nog geen onderpand. Ook is microkrediet erg handig voor onervaren ondernemers, zij kunnen extra ondersteuning nodig hebben bij het laten slagen van hun plannen. Er zijn in Nederland inmiddels verschillende instellingen bij wie u als ondernemer terecht kunt voor een microkrediet. U krijgt bij hen niet alleen een lening, maar krijgt daarbij ook een coachingtraject aangeboden en extra begeleiding.

Risico’s en kosten
Een nadeel van het microkrediet is dat u altijd zelf als ondernemer aansprakelijk bent voor het geleende bedrag. Kunt u de lening niet vanuit uw bedrijf terugbetalen, dan wordt u hier persoonlijk voor aansprakelijk gesteld. Daarnaast moet u natuurlijk aan een aantal voorwaarden voldoen voordat u in aanmerking komt voor een microkrediet. Sluit u een microkrediet af, dan betaalt u daarvoor afsluitkosten. Deze zijn echter beperkt, aangezien het hier om kleine leningen gaat. Uiteraard bent u ook bij microkrediet niet vrijgesteld van het betalen van rente.

Simone

Ter verbetering van onze dienstverlening wordt op deze website van Wimax administratiekantoor gebruik gemaakt van cookies.