Het urencriterium – deel 2

Het urencriterium

Voor iedere ondernemer is het urencriterium van belang. Het bepaalt namelijk of u recht hebt op bepaalde fiscale aftrekposten. Ieder jaar dient u minimaal 1225 uur voor uw eigen bedrijf te werken. In ons vorige blog kwam al aan de orde dat het urencriterium alleen van belang is als u door de Belastingdienst gezien wordt als ondernemer voor de inkomstenbelasting. Ook kwamen de fiscale voordelen aan de orde waar u gebruik van kunt maken. Aan welke voorwaarden moet u nu voldoen voor het urencriterium en welke werkzaamheden tellen mee?

Voorwaarden voor urencriterium
Zoals al naar voren kwam, dient u 1225 uur in uw eigen zaak te steken. Maar dit is niet de enige voorwaarde voor het urencriterium. Het is ook van belang dat u meer dan vijftig procent van uw totale arbeidstijd aan uw onderneming besteedt. Het is belangrijk hier rekening mee te houden als u ook nog in loondienst bent.

Welke werkzaamheden tellen mee?
Een belangrijk punt is natuurlijk welke werkzaamheden meetellen voor die 1225 uur van het urencriterium. Dit zijn alle directe werkzaamheden voor uw bedrijf, maar ook de indirecte werkzaamheden die in het belang van het bedrijf zijn. U bepaalt zelf welke werkzaamheden dit zijn, u runt immers zelf uw bedrijf.

Voorbeelden van werkzaamheden
Zoals gezegd zijn zowel de directe als indirecte werkzaamheden van belang. Voorbeelden van directe werkzaamheden zijn: het voorbereiden van een opdracht, uitvoering ervan, het reizen naar een opdrachtgever en woon-werkverkeer. Voorbeelden van indirecte werkzaamheden zijn: het bijhouden van uw administratie, de acquisitie, scholing en het onderhouden van uw werkruimte. Hieronder vallen meer activiteiten dan u zou denken, het schoonmaken van uw werkplek en het lezen van vakliteratuur tellen bijvoorbeeld ook mee als indirecte werkzaamheden voor uw urencriterium.

In ons volgende blog over het urencriterium leest u over het bijhouden van uw uren en hoe u om moet gaan met bijvoorbeeld ziekte.

Simone

Ter verbetering van onze dienstverlening wordt op deze website van Wimax administratiekantoor gebruik gemaakt van cookies.