Wat is factoring?

Veel ondernemers vinden het debiteurenbeheer van hun bedrijf niet bepaald het leukste onderdeel van ondernemer zijn. Toch is het wel belangrijk om dit goed op orde te hebben. Wilt u hier zelf minder werk van hebben, dan kunt u ervoor kiezen om gebruik te maken van factoring.

Maatschappij voor factoring
Wat is factoring nu precies? Het is zowel een vorm van financiering, als een service. U kunt bij een factormaatschappij terecht voor krediet en uitbetaling van uw facturen, maar ook voor het overdragen van uw debiteurenbeheer. Op deze manier zorgt u er voor dat uw cashflow op orde blijft en dat u zich niet zelf bezig hoeft te houden met debiteurenbeheer. Factoring bestaat dus eigenlijk uit drie onderdelen:

  • Financiering
  • Debiteurenbeheer
  • Afdekking kredietrisico

Verschillende soorten factoring
Er zijn twee verschillende soorten factoring te onderscheiden, namelijk: traditionele factoring en American factoring. Bij de traditionele variant krijgt u krediet op basis van het aantal klanten dat u hebt en de hoogte van uw facturen. Deze vorm van factoring wordt vaak aangeboden door banken en deze zijn niet altijd bereid ook uw debiteurenbeheer over te nemen. Dit ligt anders bij American factoring, wat aangeboden wordt door bedrijven die niet aan banken gelieerd zijn. Deze factoormaatschappijen bieden vaak meer meetwerk. Daarnaast is het verschil dat u geen vast krediet bij hen krijgt, maar dat u losse facturen indient. U krijgt dan de volledige factuurbedragen uitbetaald, vermindert met de afgesproken kosten.

Voorwaarden en kosten
Uiteraard zijn er aan factoring bepaalde voorwaarden verbonden. Welke, dat is afhankelijk van de factoormaatschappij. Ook de kosten zijn uiteraard niet overal hetzelfde en zijn van veel factoren afhankelijk. U kunt dan denken aan de kredietwaardigheid van uw debiteuren en het betalingsrisico dat de maatschappij loopt. Daarnaast werken sommige maatschappijen met een vast bedrag per jaar, terwijl andere een bepaald percentage van uw omzet rekenen.

Simone

2 reacties

Bas Factoring Posted on 08:25 - 23 december 2014

Als je minder administratief werk wilt hebben is het zeker verstandig om aan factoring te denken.

factoringmaatschappij Posted on 13:55 - 5 januari 2015

Leuk blog! Hoe meer informatie er over factoring op het internet komt hoe lager de drempel is om je bedrijf aan te melden!

Reacties zijn gesloten.

Ter verbetering van onze dienstverlening wordt op deze website van Wimax administratiekantoor gebruik gemaakt van cookies.