Geen jaarrekening deponeren kan vervelende gevolgen hebben

Geen jaarrekening deponeren

Veel bedrijven vergeten om hun jaarrekening te deponeren bij de Kamer van Koophandel. Wanneer bent u verplicht om dit te doen en wat zijn de consequenties als u dit niet doet?

Verplicht
Alle bedrijven zijn verplicht om hun jaarrekening bij de Kamer van Koophandel te deponeren, uitgezonderd eenmanszaken. Hiervoor hebben zij dertien maanden na afloop van het boekjaar de tijd. Uit onderzoek is gebleken dat een derde van alle bedrijven te laat is met het deponeren van de jaarrekening. Wees u ervan bewust dat dit een strafbaar feit is.

Gevolgen
De Belastingdienst controleert of uw bedrijf de jaarrekening gedeponeerd heeft en kan een flinke boete opleggen als dit niet het geval is. Hier zit u natuurlijk niet op te wachten. Helemaal omdat u toch voor uw bedrijf al een jaarrekening laat maken en het dus eigenlijk helemaal niet veel werk is om deze bij de Kamer van Koophandel te deponeren.

Faillissement
Gaat uw bedrijf failliet, dan kan het niet deponeren van de jaarrekening serieuze gevolgen hebben. Er wordt dan namelijk vanuit gegaan dat de bestuurder zijn taken niet goed vervuld heeft en dat dit de oorzaak is van het faillissement. Als bestuurder kunt u dan persoonlijk aansprakelijk gesteld worden voor de schulden die het bedrijf heeft en die de curator niet kan voldoen.

Jaarrekening deponeren
Het niet deponeren van de jaarrekening kan dus zowel voor het bedrijf, als voor u als bestuurder serieuze gevolgen hebben. Ga deze plicht dus niet uit de weg en deponeer gewoon jaarlijks uw jaarrekening bij de Kamer van Koophandel.

Meer berichten

Simone

1 reactie tot nu toe

Jeroen Janssen Posted on 07:28 - 31 mei 2017

Veel startende ondernemers en beginnende zzp’ers zien de jaarrekening vaak over het hoofd aangezien het toch een klein project is om deze netjes op te maken. Daarom raad ik ook iedere startende ondernemer aan het opstellen van jaarrekeningen over te dragen aan een daartoe gespecialiseerd bedrijf: kost wat maar je krijgt er vrijheid en zekerheid voor terug.

Reacties zijn gesloten.

Ter verbetering van onze dienstverlening wordt op deze website van Wimax administratiekantoor gebruik gemaakt van cookies.