Financier uw bedrijf met een schenking

hebbes

Wilt u een eigen bedrijf starten, dan hebt u hier natuurlijk geld voor nodig. Een van de financieringsvormen waar u voor kunt kiezen is een schenking. Hoe pakt u dit nu fiscaal en juridisch gezien het beste aan?

Schenking in de vorm van een contant geldbedrag
Wil iemand uit uw familie een contante schenking doen voor uw onderneming, dan is het verstandig om de transactie tussen de privépersonen te houden. Schenken bijvoorbeeld uw ouders uw onderneming geld, dan ziet de belastingdienst dit als een kapitaalstorting en hierover moet veel belasting betaald worden. Tussen privépersonen zijn er echter bepaalde fiscale vrijstellingen. U kunt de schenking dan vervolgens zelf in het bedrijf inbrengen.

Schenking in de vorm van een lening
Ouders kunnen er ook voor kiezen om te investeren in het bedrijf van een van de kinderen door middel van een lening tegen een extra lage rente. Deze lage rente is in feite ook een schenking, u bent immers veel voordeliger uit dan bij de bank. Let bij deze vorm van schenking wel op dat de belastingdienst een minimumrentetarief hanteert dat familieleden elkaar in rekening moeten brengen. Zit het tarief hieronder, dan wordt de lening als schenking beschouwd en krijgt u weer te maken met de extra belasting.

Schenking in de vorm van financial lease
U kunt er ook voor kiezen om een schenking in de vorm van een financial lease aan te gaan. Hierbij betaalt het bedrijf jaarlijks een bepaald bedrag voor het gebruik van bijvoorbeeld machines. Het bedrijf is eigenaar van de machines, maar de ouders treden als financier op. Doordat het bedrijf gebruik kan maken van investeringsaftrek, levert deze constructie dus fiscaal voordeel op.

Hulp van accountant
Al deze financieringsvormen zijn redelijk ingewikkelde constructies. Het is belangrijk dat de plannen goed uitgewerkt worden en dat alles goed op papier staat. U wilt immers niet dat er familieruzies door ontstaan of zelfs juridische procedures. Bovendien wilt u natuurlijk graag zeker weten dat u alles fiscaal en juridisch goed geregeld heb. Werk de plannen daarom altijd uit met uw accountant.

Simone

Ter verbetering van onze dienstverlening wordt op deze website van Wimax administratiekantoor gebruik gemaakt van cookies.