Pensioen opbouwen als zelfstandig ondernemer – deel 2

varken

Bent u in dienst van een bedrijf, dan bouwt u over het algemeen automatisch pensioen op. Werkt u echter als zelfstandig ondernemer, dan zult u zelf iets moeten regelen voor de opbouw van uw pensioen. In ons vorige blog vertelden we meer over de optie van fiscaal sparen. Vandaag: bouw pensioen op door uw vermogen op te bouwen.

Zelf aan uw vermogen bouwen
We hebben gezien dat het door fiscaal sparen mogelijk is om op een fiscaal gunstige manier pensioen op te bouwen als ondernemer. Maar hier zaten ook een aantal haken en ogen aan, zoals dat u pas na uw pensioen gebruik kunt maken van het opgebouwde bedrag. Door zelf vermogen op te bouwen en dit aan te wenden voor uw pensioen, vermijdt u dat u niet bij het geld kunt komen.

Vermogen opbouwen
Door gewoon te sparen, kunt u een redelijk vermogen opbouwen dat u na uw pensionering kunt gebruiken in plaats van een pensioen. Dit heeft als grote voordeel dat u altijd vrij kunt beschikken over het vermogen dat u opgebouwd hebt, wat natuurlijk wel zo fijn is als u voor onverwachte uitgaven komt te staan. Dit heeft natuurlijk wel als nadeel dat u het risico loopt dat u het geld nog voor uw pensioen al opgemaakt hebt. Bovendien moet u bij een spaarbedrag boven € 21.139 (partners: € 42.278) 1,2 procent belasting betalen.

Eigen huis
Een andere optie om zelf te sparen voor uw pensioen, is door ervoor te zorgen dat u tijdens uw werkzame leven uw hypotheek zoveel mogelijk aflost. Na uw pensionering profiteert u dan van lage vaste lasten. Ook kunt u ervoor kiezen om na uw pensioen te verhuizen naar een kleinere, goedkopere woning. Het verschil tussen de verkoopprijs van uw oude huis en de aankoopprijs van uw nieuwe woning kan u dan ook aardig wat geld opleveren om van te leven.

Simone

Ter verbetering van onze dienstverlening wordt op deze website van Wimax administratiekantoor gebruik gemaakt van cookies.