Wat is de VAR-verklaring?

var

Gaat u beginnen met ondernemen? Dan is de kans groot dat u snel te maken zult krijgen met de VAR-verklaring. Wat is nu precies de VAR-verklaring? Welke VAR-verklaring hebt u als ondernemer nodig? En aan welke eisen moet u voldoen voor de juiste VAR-verklaring?

Wat is de VAR-verklaring?
De VAR-verklaring is een verklaring arbeidsrelatie. Met dit document wordt aangegeven hoe de Belastingdienst denkt over de werkzaamheden die u verricht en of u beschouwd wordt als ondernemer of werkgever. Voor uw opdrachtgevers is het belangrijk dat de Belastingdienst middels de VAR-verklaring aangeeft dat u ondernemer bent, zodat zij niet te maken krijgen met loonbelasting en sociale premies.

Welke VAR-verklaring hebt u als ondernemer nodig?
Vraagt u een VAR-verklaring aan, dan zult u verschillende vragen moeten beantwoorden. Aan de hand van uw antwoorden bepaalt de Belastingdienst of u een VAR-loon, VAR-row, VAR-wuo of VAR-dga krijgt. Krijgt u de loon variant, dan ziet de Belastingdienst u als werknemer van een bedrijf. Krijgt u een VAR-row, dan worden uw werkzaamheden beschouwd als werk uit overige werkzaamheden. U wordt dan niet gezien als werknemer, maar ook niet als ondernemer. Als ondernemer wilt u de VAR-wuo of dga krijgen. De dga krijgt u als bestuurder bent van een BV en dus directeur groot aandeelhouder bent. De meeste ondernemers zullen de VAR-wuo krijgen. Met deze VAR-verklaring verklaart de Belastingdienst u als ondernemer te beschouwen en zoals gezegd geeft dat uw opdrachtgevers garanties.

Eisen voor de juiste VAR-verklaring
Met een VAR-wuo bent u dus veel aantrekkelijker voor opdrachtgevers. Om deze VAR-verklaring te krijgen, moet u wel aan een aantal eisen voldoen. Zo dient u over het algemeen meer dan drie opdrachtgevers in een jaar te hebben en moet duidelijk worden dat u voor eigen risico werkt. Ook is het belangrijk dat u uw opdrachten naar eigen inzicht in kunt vullen. Om de wuo VAR-verklaring te krijgen, moet het voor de Belastingdienst duidelijk worden dat u echt ondernemer bent en niet een schijnzelfstandige bent. In ons volgende blog kunt u meer lezen over schijnzelfstandigheid.

Simone

Ter verbetering van onze dienstverlening wordt op deze website van Wimax administratiekantoor gebruik gemaakt van cookies.