Aftrekposten voor zzp’ers – de startersaftrek

Aftrekposten ZZP'er

Iedereen moet belasting betalen, dat is een ding wat zeker is. Maar het is natuurlijk niet verstandig om meer te betalen dan nodig. Voor zzp’ers bestaan er verschillende aftrekposten. Het is zeker aan te raden om hierop te letten bij het doen van uw belastingaangifte en hiervan gebruik te maken. Wij zetten de verschillende aftrekposten in de komende blogs voor u op een rijtje, vandaag de startersaftrek.

Deel van ondernemersaftrek
De startersaftrek is een van de aftrekposten die vallen onder de ondernemersaftrek. Om aanspreek te mogen doen op deze aftrekpost, is het van belang dat u voldoet aan de voorwaarden die ook voor de zelfstandigenaftrek gelden.

Voorwaarden voor startersaftrek
Zoals de naam al aangeeft, is deze alleen beschikbaar voor beginnende ondernemers. Een van de voorwaarden is dan ook dat u in de afgelopen vijf jaar minstens één jaar geen ondernemer voor de belastingdienst bent geweest. Daarnaast geldt dat u niet meer dan tweemaal de zelfstandigenaftrek toegepast mag hebben. Voldoet u aan deze voorwaarden, dan mag u 2123 euro extra van uw winst aftrekken. De aftrek kan uiteraard nooit hoger zijn dan de winst die u gemaakt hebt. Kunt u niet alles dit jaar aftrekken? Dan mag u het ook met andere jaren verrekenen.

Startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid
Als u gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent, kunt u vaak niet aan het urencriterium voldoen. Toch kunt u dan in aanmerking komen voor de startersaftrek. Belangrijk is dat u recht hebt op een arbeidsongeschiktheidsuitkering en dat u aan de andere hiervoor genoemde voorwaarden voldoet. Vanwege uw arbeidsongeschiktheid hoeft u slechts 800 uur gewerkt te hebben om aan het urencriterium te voldoen.

In ons volgende blog bespreken we een andere ondernemersaftrekpost, namelijk de aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk.

Ruth Drewel

Ter verbetering van onze dienstverlening wordt op deze website van Wimax administratiekantoor gebruik gemaakt van cookies.