ZZP’ers in financieel zwaar weer

Het zijn zware tijden voor de zelfstandigen. Uit onderzoek van Myler blijkt dat 32 procent moeite heeft met het betalen van de uitgaven. Indien de zelfstandigenaftrek vervalt, dienen ZZP’ers gebruik te maken van spaargeld. Iets waar veel freelancers flink tegen op zien.

Het onderzoek werd gehouden onder ruim 2000 ZZP’ers. In het onderzoek gaven ze aan gemiddeld een omzet te draaien van 92.481 euro. Dat is 1,3 procent lager ten opzicht van een jaar eerder.

Zelfstandigenaftrek

In Mylers onderzoek komt met name de zelfstandigenaftrek naar voren. Er wordt beweerd dat het eventueel wegvallen van deze aftrek verstrekkende gevolgen zal hebben voor de zelfstandigen. Mochten ze niet meer gebruik kunnen maken van de zelfstandigenaftrek, dienen ze gebruik te maken van hun spaargeld. Iets wat veel ZZP’ers niet graag doen. Al is het nog lang niet zeker dat deze maatregel ook daadwerkelijk wordt doorgevoerd door het kabinet. Uit het laatste nieuws bleek dat de coalitie overweegt om geen vijfhonderd, maar driehonderd miljoen euro te bezuinigen op de fiscale voordelen van de ZZP’ers. Mocht dit laatste kloppen, zou dat wel eens de redding kunnen zijn het gros van de zelfstandigen.

Tarieven

Myler merkt dat de tarieven onder flinke druk bivakkeren. Een kleine tachtig procent van de ondervraagden zegt hiermee te kampen. Dit mag op zijn minst opvallend genoeg worden, want in juni bleek nog van 38.000 offertes dat de tarieven flink waren gestegen. Natuurlijk is dit niet gelijk aan het exacte bedrag dat freelancers verdienen, maar als de tarieven dan daadwerkelijk onder druk staan, kan dat leidden tot een flinke verscherping van de artikelen.

Geen loondienst

Ondanks de financiële malaise voor veel ZZP’ers geeft nog geen tien procent aan dat ze weer onder een baas in loondienst willen werken. Het gros is dus niet ontevreden over zijn of haar bestaan als zelfstandige.

Leon

Ter verbetering van onze dienstverlening wordt op deze website van Wimax administratiekantoor gebruik gemaakt van cookies.