U bent ZZP’er, en dan? VAR

ondernemer

Het lijkt soms zo simpel, ZZP’er worden. Het tegendeel is echter waar. Er komt heel wat bij kijken als u zichzelf, uw diensten, belastingzaken en verzekeringen goed geregeld wilt hebben. In de volgende teksten gaan we in op waar u op dient te letten. Het is een behoorlijke waslijst, dus we kunnen onmogelijk ingaan op alle details. Desalniettemin hopen we u een goed en helder beeld te geven van een aantal belangrijke zaken. In deze tekst staat de VAR centraal.

Wat is VAR?

VAR staat voor verklaring arbeidsrelatie. U bent als zelfstandige niet verplicht om een VAR te ondertekenen, maar uw opdrachtgever zal er hoogstwaarschijnlijk wel om vragen. Dan dient u zich met de VAR te registreren bij de Belastingdienst.

Waarom VAR?

Een VAR is van toepassing wanneer u geen ondernemer bent en ook wanneer u geen vaste dienstbetrekking heeft, maar wanneer u wél werk levert waar u inkomsten door genereert.  Deze inkomsten worden gezien als resultaat uit uw werkzaamheden en worden door de Belastingdienst daarom beschouwd alsof u een ondernemer bent. Het voordeel is dat u niet een hele boekhouding bij hoeft te houden, maar u dient zich dus wel te registreren.

Typen VAR

Er zijn verschillende typen van de VAR. Welke voor u als ZZP’er van toepassing is, is afhankelijk van de afspraken en arbeidsrelatie die u heeft met opdrachtgevers. Het kan zijn dat de Belastingdienst uw inkomsten ziet als loon uit dienstbetrekking, in dat geval is de VAR-loon bij u van toepassing. De VAR-row staat voor resultaat uit overige werkzaamheden. Heeft u winst uit onderneming? Dan dient u de VAR-wuo aan te gaan. Indien u inkomsten uit werkzaamheden voor rekening en risico van uw vennootschap heeft, dan is de VAR-dag voor u.

 

Simone

Ter verbetering van onze dienstverlening wordt op deze website van Wimax administratiekantoor gebruik gemaakt van cookies.