Pensioen overzicht en fiscale oudedagsreserve

retirement

Als zelfstandig ondernemer bent u niet automatisch aangesloten bij een pensioenfonds en bouwt u geen pensioen overzicht op. Natuurlijk zijn er ook voor ondernemers wel manieren om toch geld aan de kant te zetten voor laten. Een van de mogelijkheden hiervoor is de fiscale oudedagsreserve.

Wat is de fiscale oudedagsreserve?
Als ondernemer mag u ieder jaar maximaal twaalf procent van uw brutowinst aftrekken van de belasting voor de fiscale oudedagsreserve. Over dit bedrag hoeft u geen belasting te betalen. Zo houdt u meer geld over en kunt u als ondernemer toch ook geld aan de kant zetten voor later. Vaak gebeurt dit door het geld op een bankspaarrekening te zetten. Zo werkt u aan uw pensioen overzicht.

Nadelen fiscale oudedagsreserve
Dit klinkt heel gunstig, maar vaak wordt vergeten dat over deze fiscale oudedagsreserve alsnog belasting betaald moet worden op het moment dat u het geld opneemt. Bovendien hebt u de verplichting om het bedrag ook daadwerkelijk te gebruiken voor uw pensioen. Veel ondernemers gebruiken ieder jaar de maximale aftrek voor de fiscale oudedagsreserve, maar zetten dit bedrag niet daadwerkelijk opzij voor later. Zo bestaat het in feite alleen maar in de boekhouding. Hebt u uiteindelijk niet voldoende geld in kas om het afgetrokken bedrag voor de fiscale oudedagsreserve ook daadwerkelijk in een pensioenregeling te investeren, dan zal de Belastingdienst u verzoeken hier alsnog belasting over te betalen.

Pensioen overzicht
Er kleven dus wel degelijk nadelen aan de fiscale oudedagsreserve. Maar toch blijft het belangrijk om geld opzij te zetten voor uw oude dag. Denk er dan echter wel om dat u het bedrag dat u opgeeft voor de fiscale oudedagsreserve ook daadwerkelijk uit uw bedrijf haalt en investeert in bijvoorbeeld een bankspaarrekening. Een andere manier is door te sparen of te beleggen via Box 3. Hierbij hebt u meer vrijheid wat betreft de opname van het geld.

Simone

Ter verbetering van onze dienstverlening wordt op deze website van Wimax administratiekantoor gebruik gemaakt van cookies.