Kleine ondernemersregeling verandert per 1 januari 2020

blauwe envelop

Kleine ondernemersregeling verandert per 1 januari 2020

De overheid wil de kleine ondernemersregeling vergemakkelijken. De oude regeling staat in een van onze eerdere blogs vermeld (check de website www.wimax.nl bij blogs). De nieuwe regeling zou als volgt worden vormgegeven:

Als ondernemers een omzet van maximaal EUR 20.000 hebben in Nederland, dan kunnen ze kiezen voor een vrijstelling. Dat houdt in dat je geen BTW meer op je factuur hoeft te vermelden en in rekening hoeft te brengen op jouw facturen. Uiteraard kan je dan de BTW van de inkopen ook niet meer verrekenen. Deze regeling gaat ook op voor verenigingen, stichtingen en B.V.’s en voor in Nederland verrichte diensten en goederenleveringen.

Het plan is op dit moment nog een wetsvoorstel, dus het is de vraag of de nieuwe regeling in de huidige vorm daadwerkelijk wetgeving wordt. Er zitten namelijk wel wat knelpunten in dit nieuwe voorstel:

  • Wat moeten ondernemers doen als ze niet zeker weten of ze meer of minder dan EUR 20.000 gaan omzetten in een jaar
  • Wat ga je doen als je kiest voor de vrijstelling, maar je blijkt aan het einde van het jaar toch boven de EUR 20.000 uit te komen? Het gehele jaar is dan administratief zonder btw verwerkt en zou allemaal gecorrigeerd moeten worden
  • Hoe werkt het als je juist verwacht meer dan EUR 20.000 om te zetten en je blijkt het niet te redden. Kan je dan alsnog voor de vrijstelling kiezen? Maar ook dan geldt dat de gehele administratie omgezet moet worden

Al met al een plan met vooral in de praktijk nogal wat haken en ogen. Daarnaast is het niet erg eerlijk als aan het einde van een jaar blijkt dat iemand wel recht op de vrijstelling had, maar niet gebruikt heeft en een ander wel. Wat ons betreft dient er nog wel één en ander aangepast te worden om deze toekomstige wet werkbaar te krijgen. We houden het nauwgezet in de gaten.

Simone

Ter verbetering van onze dienstverlening wordt op deze website van Wimax administratiekantoor gebruik gemaakt van cookies.