Te laat met uw belastingaangifte, wat nu?

blauwe envelop

Te laat met uw belastingaangifte, wat nu?

Ben u vergeten de aangifte op tijd te doen? Of had u niet voldoende tijd om het nog voor 1 mei in te dienen? Hieronder een korte toelichting wat u kunt verwachten.blauwe envelop

In eerste instantie is er nog niet zoveel aan de hand. De belastingdienst stuurt u eerst een herinnering met de vraag om alsnog aangifte te doen. Reageert u daar niet op, dan krijgt u een aanmaning met een nieuwe uiterste termijn waarop de aangifte alsnog verstuurd moet zijn.

Als u, om wat voor reden dan ook, de termijn van de aanmaning laat verstrijken, dan beginnen de problemen pas. U krijgt dan een aanslag van de belastingdienst met een schatting van uw inkomen en een verzuimboete daar bovenop. Deze verzuimboete is voor de eerste keer EUR 369, maar als u vaker geen aangifte doet, loopt dat op tot EUR 5.278.

Daarnaast kunt u een verzuimboete krijgen als de belastingdienst aangeeft dat u geen aangifte hoeft te doen, maar dit wel moest en u dat niet kenbaar heeft gemaakt. Hierbij is het dus extra opletten geblazen, veel mensen denken als de belastingdienst aangeeft dat u geen aangifte hoeft te doen dat het dan ook echt niet hoeft. Helaas is niets minder waar. De boete voor het niet kenbaar maken is ook een verzuimboete en die is maar liefst EUR 2.639.

Als laatste is er nog de vergrijpboete. Deze kan opgelegd worden als er opzettelijk inkomen wordt verzwegen. Die boetes lopen uiteen van 25% van het bedrag dat verzwegen is (plus dat u uiteraard het verzwegen bedrag alsnog dient te betalen), tot 150%! Er kan gelukkig wel bezwaar worden aangetekend als u zelf vindt dat het niet opzettelijk was.

Ondernemers die bij een administratiekantoor hun boekhouding hebben lopen, zitten vaak in de zogenaamde uitstelregeling. Hierdoor heeft de ondernemer (en de boekhouder) een jaar langer de tijd om de aangifte in te dienen, dus t/m 30 april van het jaar erna. Na die datum geldt precies dezelfde procedure m.b.t. de herinnering, aanmaning en boetes.

Let wel op: als u in de uitstelregeling zit en 2 jaar achtereen te laat de aangifte inlevert, wordt u geblokkeerd en krijgt u het jaar erna geen uitstel meer!

Heeft u een onderneming en bent u op zoek naar een boekhouder die u in de uitstelregeling kan plaatsen? Neem dan eens een kijkje op onze website www.wimax.nl of stuur ons een email voor een vrijblijvende afspraak info@wimax.nl. U kunt ons natuurlijk ook geheel vrijblijvend bellen op 020-6365421.

Simone

Ter verbetering van onze dienstverlening wordt op deze website van Wimax administratiekantoor gebruik gemaakt van cookies.